marți, 29 noiembrie 2011

Sf Andrei sau Ziua Lupului

Maine (30 noiembrie) vom avea una dintre cele mai importante sarbatori din calendarul ortodox: Sf Andrei. Acesta este numit si “Ocrotitorul Romaniei” deoarece este apostolul care a propovaduit crestinismul in triburile geto-dace. Dar ce legatura are El cu strigoii si moroii? Dar cu blestemele si descantecele? Exista o suprapunere cu o sarbatoare pre-crestina: Santandrei. Acesta era Zeul Lup si se pare ca era foarte respectat pe vremea dacilor. Din acest motiv 30 noiembrie mai este denumita si Ziua Lupului.
Lumea supranaturala poate fi intalnita de Sf Andrei mai mult decat in alte sarbatori din an. Se spune ca trebuie sa ne ferim de personaje si duhuri rele. In noaptea de 29 spre 30 noiembrie strigoii morti (suflete care nu si-au gasit odihna si umbla pe pamant) se bat cu strigoii vii (personae ce pot fi recunoscute a II-a zi dupa zgarieturi). Tot in aceasta seara poate fi intalnit si moroiul (echivalentul vampirului) care vine sa suga sangele animalelor si al oamenilor. Pricoliciul (om nascut din incest, care are coada) este o alta creatura intalnita in noaptea de Santandrei. Acesta este stramb si pipernicit, dar foarte vioi. Se spune ca se da de trei ori peste cap si se transforma in lup sau in caine. Vine sa manance vitele si copiii.
Dar ce te faci atunci cand esti amenintat de atatea creaturi ale intunericului? Solutia este usturoiul! Se spune ca acesta tine la distanta strigii si moroii. Tin minte din copilarie ca bunica ungea tocurile geamurilor si ale usilor cu usturoi. Imi spunea ca in acest mod creaturile necurate nu vor putea intra in casa si ca vom fi in siguranta. Tot ea imi povestea ca in sate oamenii trebuie sa-si protejeze si animalele. In mancarea acestora era pus un fir de busuioc sau o picatura de aghiasma.
In noaptea Sfantului Andrei fetele de maritat incercau  sa-si afle ursitul. Metodele difera de la o regiune la alta. Unele isi puneau busuioc sub perna pentru a visa barbatul cu care se vor marita, in timp ce altele puneau 41 boabe de grau. In alte parti se “face cu ulcica”: fata singura in fata sobei, intoarce un vas pe fundul caruia lasa sa arda 3 carbuni si rosteste o incantatie. In acest mod ea atrage persoana iubita. Un alt obicei, mai interesant este cel al oglinzilor. Fata dezbracata se aseaza intre doua oglinzi cu o lumanare in fiecare mana. Se spune ca ea se va uita in oglinda din fata si va vedea viitorul in cea din spate. Posibil sa fie adevarat, dar sincer nu as incerca… Cand eram mai mica am pus busuioc sub perna, dar nu am visat nimic. Poate de asta nu m-am maritat inca…
Tot in aceasta noapte magica oamenii aveau obiceiul sa faca si altfel de preziceri. Unii batrani observau cerul si puteau prevesti daca anul va fi bogat sau sarac, ploios sau secetos. O alta cale de a afla cum va fi vremea este cea cu cepele. Se duc in podul casei 12 cepe (cate una petru fiecare luna) si se lasa acolo pana la Craciun. Se spune ca cele care s-au stricat semnifica luni cu vreme urata, iar cele care au incoltit luni favorabile pentru recolta. Se pun la incoltit fire de grau (cate unul pentru fiecare membru al familiei) si cel care va avea cel mai frumos si mai inalt grau va avea un an bun cu bani si sanatate. Se mai spune ca in noaptea de Sf Andrei se dezleaga secrete, se gasesc autorii unor crime sau ai unor furturi.
Sf Andrei este o sarbatoare cu foarte multe traditii. Cred ca stii din articolele mele anterioare ca nu sunt de acord cu sarbatorile imprumutate. Cum poti sa apreciezi Halloween-ul si sa treci cu vederea echivalentul romanesc? Mai ales ca Sf Andrei este ocrotitorul nostru, al romanilor. Poate ca nu este intamplator faptul ca il sarbatorim chiar cu o zi inainte de Ziua Nationala a Romaniei. Tu ce parere ai?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu