duminică, 27 februarie 2011

Vine, vine primavara!!!

Niciodata nu mi-a placut iarna! Nu-mi place deloc frigul. Atunci cand e canicula rezist, nu e nici o problema, dar cand e prea frig niciodata nu ma simt bine. O solutie ar fi sa ma mut undeva unde sa fie intotdeauna cald… Dar nu acum! Dupa ce am rabdat toata iarna, cred ca mai pot cateva zile pana cand vine primavara mult asteptata (macar calendaristic daca afara ninge in continuare)!
Incepe un anotimp foarte frumos. Toata natura prinde viata si parca imi transmite si mie aceasta stare. Dupa ce am stat toata iarna mai mult in casa acum simt ca daca aerul e mai caldut afara pot sa ies sa fac plimbari interminabile. Mi se umple sufletul de fericire cand vad soarele dezmierdand copacii care inmuguresc si florile din parcuri.
Un alt motiv de bucurie sunt si traditiile noastre de inceput de primavara. Vin zilele babelor cand oamenii isi aleg cate o zi de la inceputul lunii martie. Se spune ca asa cum va fi vremea in acea zi, asa ii va merge omului tot anul. Sper ca citind acest blog sa va amintiti si voi sa va alegeti o zi intre 1 si 9 martie.
Un obicei si mai frumos si mai cunoscut este cel al Martisorului, cand se daruiesc mici obiecte simbolice legate cu un snur. De asemenea, se daruiesc ghiocei si viorele acestea fiind florile care vestesc primavara. Pacat ca se pune foarte mare accent pe comercializare si se uita de adevarata semnificatie. De fapt traditional este doar acel snur alb cu rosu care semnifica unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, lumina-intuneric, fertilitate-sterilitate.
La numai o saptamana de la Martisor vine Ziua Mamei. Chiar daca aproape noi toti ne gandim la mama si o respectam in fiecare zi din an, cu aceasta ocazie avem ocazia sa-i spunem cat ne bucuram ca este langa noi.
Pentru barbati cred ca cel mai frumos obicei este pe data de 9 martie cand se sarbatoresc cei 40 de mucenici. Femeile coc acei colacei sub forma cifrei 8 si ii ung cu miere si nuca. Traditia e sa bei 40 de pahare de vin (ma intreb totusi cati reziata la atata bautura).
Se pare ca intr-adevar avem destule motive sa zambim si sa ne bucuram de primele zile ale lunii martie. Sa speram ca nu vor fi toate foarte friguroase si ca ninsorile se mai opresc. O primavara cat mai frumoasa tuturor!

Un comentariu: