miercuri, 29 iunie 2011

Batranii din ziua de azi

Imi place sa tot repet ca traim o viata nebuna intr-o lume nebuna. Nu stiu ce parere ai, dar eu pe zi ce trece sunt din ce in ce mai convinsa ca asa este. De data asta iti voi povesti de ce cred ca nu se mai aplica in toate cazurile zicala “Cine nu are un batran sa-si cumpere”. Trebuie sa ai mare grija ce “batran cumperi”… Un om mai in varsta ar trebui sa te ajute si sa te invete din propria experienta, dar nu toti au ce sa te invete. Am mai citit si alte articole pe bloguri despre cum se comporta cei cu varsta inaintata si observ ca ce mi s-a intamplat nu e un caz izolat.
In urma cu o saptamana m-am hotarat sa merg in parc. Nimic nu ma relaxeaza mai tare dupa o zi incarcata la job. Ajung, ma plimb putin si intr-un final gasesc o banca libera unde sa ma pot aseza. In sfarsit reusesc sa-mi gasesc si eu linistea! Fericirea mea insa nu dureaza mult… Vine o doamna care isi plimba in carucior copilul si ma intreaba daca se poate aseza langa mine. Incuviintez, dar surpriza: doamna nu s-a asezat langa mine. M-am trezit cu doi domni de varsta a III-a asezati unul in stanga, iar altul in dreapta mea. Mi-am indreptat privirea catre doamna care era inca langa banca, ea s-a uitat la mine mirata si a plecat. Celor doi nu prea le pasa ce se intampla in jurul lor. Au inceput sa discute unul cu altul fara sa para macar deranjati de prezenta mea. Eu stiu ca se spune: “Lucrurile ar fi mult mai bune daca oamenii batrani ar fi pretuiti tot atat de mult ca si mobila veche”. Dar sa fie valabil si in acest caz? Poti pretui o persoana care iti invadeaza intimitatea fara nici un fel de preaviz? Vazand ca nu au nici o problema cu prezenta mea intre ei, am ramas si eu pe banca, curioasa sa vad ce se intampla. Dupa cateva minute in care am aflat ce mai fac cunostintele lor, n-am mai putut rezista si am plecat. Cei doi erau certati destul de rau cu apa si sapunul si mirosul m-a facut sa nu mai rezist intre ei. Am plecat spunandu-mi ca mai sigur in acest caz e valabila expresia: “Primul semn de senilitate este sa crezi ca le stii pe toate.” Asta pentru ca ei ca au dreptul sa stea oriunde isi doresc pentru ca e parcul lor. Stiau ca nu e nimeni mai indreptatit ca ei sa se aseze pe o banca, chiar daca e vorba de o mama cu un copil. Si sa nu omitem faptul ca ei stiu cum se face igiena zilnica.
De mica am fost invatatasa-i respect pe cei cu o varsta inaintata. Am fost invatata ca zicala “Tinerii, inaintea batranilor, sa aiba urechi, nu gura” se aplica in toate cazurile. Asta deoarece ei te pot invata din experienta lor bogata. Observ insa ca in ziua de azi nu toti batranii pot fi ascultati. De multe ori pot observa tineri care pot da lectii foarte bune unora trecuti prin viata. Ieri am iesit din nou in parc. Ma asez pe o banca si imi astept linistita iubitul. Imi aprind linistita tigara si dupa cateva minute apar doi tineri de vreo 20 de ani. Se indreapta spre mine si ma intreaba politicos daca se pot aseza langa mine. Fara sa vreau am facut o cmparatie cu intamplarea de saptamana trecuta. Apoi imi amintesc tot ce spun cei in varsta despre noi… Ca “tinerii din ziua de azi” nu mai stiu ce e respectul si ca nu stiu sa se imbrace si lista poate continua. In acel moment am ajuns la concluzia ca zicala “Cand nu mai ai dreptul sa te numeri printre cei tineri, acestia ti se par dintr-o data foarte necugetati” este adevarata in multe cazuri. Facand o comparatie intre cele doua intamplari, mi-am dat seama ca ar fi multi tineri care pot da lectii “bunicilor”.
Stiu ca nu toti cei in varsta sunt la fel, asa cum nu toti tinerii au acelasi comportament. Dumnezeu ne-a lasat diferiti, de aceea se spune: “Pentru cel ignorant, batranetea este ca o iarna; pentru cel intelept ea este vremea secerisului.” Asta pentru ca nu toti stiu cum sa-si traiasca viata. Daca nu ai avut destule experiente interesante nici nu ai cum sa-i inveti pe ceilalti ceva. Aceasta zicala este valabila si pentru ca te simti bine atunci cand vezi ca esti util celor din jur dand sfaturi. Mama are o vorba: “Vai de parintii care nu asculta de copii”. Ea considera ca are o anumita experienta de viata si e datoare sa ma invete, dar pe de alta parte cei tineri traiesc in alte vremuri si vad viata in alt mod. De aceea ne spunem fiecare parerea si tragem impreuna concluziile. In acest caz este valabila expresia “Cel mai greu lucru cu imbatranirea este ca trebuie sa asculti de copii tai”. Tu ce parere ai despre batranii din ziua de azi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu